Το να έχετε μια τοξική σχέση με τον εαυτό σας σημαίνει «να μην δίνετε στον εαυτό σας μια ευκαιρία», δηλαδή να μην βλέπετε την πιθανότητα να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.
1. Συνεχώς επικριτική με τον εαυτό σου
Όταν δεν μπορείς να συγχωρήσεις τον εαυτό σου για ατέλειες ή λάθη, τείνεις να κολλάς στην αρνητικότητα και μπορεί να παγιδευτείς σε συναισθήματα ντροπής και ενοχής. Το να αναλαμβάνεις την ευθύνη των πράξεων σου είναι σημαντικό, αλλά το να μένεις σε αυτό και να τιμωρείς τον εαυτό σου, μπορεί εύκολα να γίνει τοξική συμπεριφορά.
2. Αγνοείτε τις δικές σας ανάγκες
Αντί να κάνουμε χώρο για τις δικές μας επιθυμίες, κάνουμε πάντα πίσω για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των άλλων, προσπαθώντας να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους. Στην ουσία γινόμαστε «people pleasers» και παραμελούμε πάντα τον εαυτό μας. Υπάρχει η πεποίθηση ότι η αυτό-φροντίδα είναι κάτι εγωιστικό.
3. Αυτο-σαμποτάζ
Σημαίνει να καταστρέφει κανείς εν αγνοία του κάθε προσπάθεια να φέρει κάτι καλό στη ζωή του. Αν έρθει ένας κάλος σύντροφος στην ζωή μας, κάνουμε τα πάντα να τον διώξομε. Πιστεύουμε ότι δεν μας αξίζει ένας τέτοιος κάλος άνθρωπος. Κυριαρχεί ο φόβος της ευτυχίας.
4. Σκέφτεστε πάντα το χειρότερο
Το «χειρότερο σενάριο» επικρατεί τόσο έντονα, που δεν μας αφήνει διέξοδο και μας βυθίζει σε μια αιώνια αρνητικότητα. Αυτή η στάση επηρεάζει υποσυνείδητα τις επιλογές μας και τον τρόπο αντιμετώπισης των θεμάτων μας που αναπόφευκτα θα αποτύχουν.
5. Πιστεύουμε πως τίποτα από ό,τι κάνουμε, δεν είναι αρκετά καλό
Θεωρούμε ότι είμαστε λίγοι και πως πάντα θα πρέπει να προσπαθούμε κι άλλο για να τα καταφέρουμε. Κάθε μικρή ή μεγάλη μας προσπάθεια πέφτει στο κενό κι έτσι νιώθουμε σχεδόν ανεπαρκείς ακριβώς επειδή είμαστε οι αυστηρότεροι κριτές με τον εαυτό μας.