✆ (+357) 22527100

📧 [email protected]

Νίκησε Τον Φόβο Της Κριτικής

Από την παιδική ηλικία εκπαιδευόμαστε πάντα πριν κάνουμε κάτι να σκεφτόμαστε «Τι θα πει ο κόσμος;». Πολλοί άνθρωποι έχουν άγχος για την κριτική που θα τους ασκήσουν οι γύρω τους, και  αυτή η κατάσταση μπορεί να γίνει εμπόδιο στις αποφάσεις της ζωής τους, αλλά και ως κριτήριο για το τι θα επιλέξουν να κάνουν σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Μήπως  ανήκεις σ’ αυτήν την κατηγορία; Μήπως κάθε φορά που θέλεις να κάνεις κάτι καινούργιο στην ζωή σου, πάντα έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου την γνώμη των άλλων και  καταπιέζεις τα δικά σου θέλω και βάζεις εμπόδια στο να είσαι ευτυχισμένος/η με αυτά που πραγματικά θα ήθελες να κάνεις;

Οι άνθρωποι θέλουν να ταιριάζουν με το σύνολο και τους ενδιαφέρει το τι θα πουν οι άλλοι, κάτι το οποίο προκαλεί και αρκετό άγχος κάθε φορά.

Αντί να προσπαθούμε να είμαστε αρεστοί σε όλους, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό, μπορούμε απλά να κατανοήσουμε τι σημαίνει η κρίση των άλλων για εμάς. Δεν σημαίνει ότι η γνώμη των άλλων είναι και πάντα η σωστή αλλά και ότι πρέπει πάντα να ακούμε τι μας λένε οι άλλοι. Πρέπει να αποβάλουμε το αίσθημα τις κριτικής για να απελευθερωθούμε πραγματικά.

Ας κάνουμε ένα βήμα πίσω και ας το παραδεχτούμε: οι άνθρωποι πάντα θα κρίνουν τους άλλους διότι είναι μια συνεχής διαδικασία.

Αντί να αποφεύγετε να μιλάτε για τις προτιμήσεις σας και να προσπαθείτε υπερβολικά να διαμορφώσετε μία εικόνα προς τους άλλους έτσι ώστε να μην σας κρίνουν, μπορείτε αντί αυτού να προσπαθήσετε να αποδεχτείτε αυτή τη διαδικασία.

Οι πέντε τρόποι για να νικήσετε το φόβο της κριτικής:

1. Η κριτική είναι κάτι αναπόφευκτο – Σταματήστε να προσπαθείτε να ελέγξετε την κριτική των άλλων.

2. Αφήστε τους άλλους να κρίνουν – Μπορεί να είναι απελευθερωτικό σε μια οικεία σχέση να επιτρέπετε την κριτική.

3. Ασχοληθείτε με την δική σας κρίση – Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να νοιάζεστε λιγότερο για τις κρίσεις των άλλων από το να κρίνετε λιγότερο τον εαυτό σας και τους άλλους.

4. Μην επιζητάτε την επιβεβαίωση – Μη περιμένεις από τους άλλους να κατανοούν και να αποδέχονται όλες σου τις πράξεις.

5. Γίνε ο καλύτερος φίλος του εαυτού σου – Μάθε να μιλάς καθημερινά στον εαυτό σου με αγάπη και αποδοχή.

Η μέθοδος του βιοσυντονισμού είναι πολύ αποτελεσματική για την αντιμετώπιση  του φόβου της κριτικής και την ανύψωσης της αυτοπεποίθησης.

Με αγάπη,
Γιάννης