✆ (+357) 22527100

📧 [email protected]

H κρίση πανικού έχει λύση: Έξι τεχνικές αντιμετώπισης από τον Yiannis Michael με σύντομα βίντεο

Η κρίση πανικού είναι ένα ξαφνικό επεισόδιο έντονου φόβου με σοβαρές σωματικές αντιδράσεις όταν δεν υπάρχει κίνδυνος ή προφανής αιτία. Τα συμπτώματα της κρίσης διαρκούν κάποια λεπτά, και κορυφώνονται γρήγορα ενώ χαρακτηριστικό των ατόμων που την βιώνουν είναι η αίσθηση ότι χάνουν τον έλεγχο και νιώθουν ότι μπορεί να πεθάνουν.

Πιο συγκεκριμένα, τα πιο συχνά συμπτώματα μίας κρίσης πανικού είναι η ταχυπαλμία, η δυσκολία στην αναπνοή, εξάψεις ή ρίγη, ναυτία, τρέμουλο, πόνο στο στομάχι, εφίδρωση, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα των άκρων ή του κεφαλιού, ίλιγγο ή ζάλη και πόνο στο στήθος.

Οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού, χρήζουν άμεσης επαγγελματικής βοήθειας από κάποιο που εξειδικεύεται στην συγκεκριμένη διαταραχή.

Ο Yiannis Michael σας παρουσιάζει σύντομα βίντεο του ενός λεπτού με έξι τεχνικές αντιμετώπισης εάν βιώνεται κρίση πανικού αυτή την στιγμή:

Διασταυρούμενη πλευρική κίνηση
Διασταυρούμενη πλευρική κίνηση είναι κάθε κίνηση που απαιτεί συντονισμό και από τις δύο πλευρές του σώματος. Συντονίζει το αριστερό ημισφαίριο (κριτική σκέψη) και το δεξί ημισφαίριο (συναίσθημα) του εγκεφάλου, και βοηθά τα μάτια, τα αυτιά, τα χέρια και τα πόδια να συνεργαστούν.


Διαφραγματική αναπνοή
Η αναπνοή είναι μια φυσική διαδικασία που συνήθως συμβαίνει χωρίς συνειδητή προσπάθεια. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια της διαφραγματικής αναπνοής, ένα άτομο εμπλέκει συνειδητά το διάφραγμά του για να πάρει βαθύτερες αναπνοές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη διαφραγματική αναπνοή για κρίσεις πανικού και να παρατηρήσετε αμέσως μείωση της διάρκειας.


Απόσπαση προσοχής
H τεχνική απόσπασης προσοχής είναι οποιαδήποτε δραστηριότητα στην οποία συμμετέχετε για να ανακατευθύνετε το μυαλό σας από τα τρέχοντα συναισθήματά σας. Αντί να βάζετε όλη σας την ενέργεια στην κρίση πανικού, επαναφέρετε την προσοχή σας σε κάτι άλλο. Όταν αποσπάτε την προσοχή σας, μπορείτε να διαχειριστείτε τα έντονα συναισθήματά σας φέρνοντας την εστίασή σας αλλού.


Γείωση στο εδώ και τώρα
Η τεχνική αυτή είναι για να σας βοηθήσει να έρθετε στο παρόν, το «εδώ και τώρα». Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι άνθρωποι που παλεύουν με κρίσεις πανικού συχνά κολλάνε να ζουν στο παρελθόν ή να ανησυχούν για το μέλλον. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης κατάστασης που απασχολεί το κεφάλι μας με ανησυχητικές σκέψεις, μια τεχνική γείωσης μπορεί επίσης να είναι μια μέθοδος απόσπασης της προσοχής.


Παγοθεραπεία
Είναι μια τεχνική που επικεντρώνεται στη χρήση πάγου για να σας ηρεμήσει κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει το να κρατάτε ένα παγάκι στο στέρνο, στην κοιλιακή χώρα ή στο κεφάλι. Οι τεχνικές πάγου λειτουργούν ως ασκήσεις γείωσης για να σας αποσπάσουν την προσοχή από τα συναισθήματα πανικού και να εστιάσετε στο σώμα και το περιβάλλον σας.


Πόζες ισχύος
Η τεχνική αυτή είναι οι θέσεις του σώματός μας που μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την κρίση πανικού. Οι πόζες ισχύος ενισχύουν τα επίπεδα τεστοστερόνης και μειώνουν τα επίπεδα κορτιζόλης σε μεγάλο βαθμό σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε κάνουν να νιώθεις ότι έχεις τον έλεγχο και σε κάνουν να νιώθεις νικητής. Η πιο κοινή είναι τα χέρια στη μέση και το στήθος φουσκωμένο. Σκεφτείτε τον Σούπερμαν ή τη Γουόντερ Γούμαν να στέκονται. Είναι μια επίδειξη δύναμης και αυτοπεποίθησης.

More from the blog

Η διαδικασία του πόνου

Την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ο καθένας την βιώνει με τον δικό του τρόπο. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος. Δεν υπάρχει μια «συνταγή»,...

Θα αποδεχτείς το παιδί σου μόνο στον βαθμό που αποδέχεσαι τον εαυτό σου

Η ικανότητα μας να αποδεχόμαστε τα παιδιά μας συνδέεται άμεσα με την ικανότητα μας να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας. Πως θα αναθρέψουμε τα παιδιά...

Το μήνυμα της Dr Shefali: «Έλα μαζί μας στο Re-Paint Your Life», κοντά στο SOLD OUT τα regular tickets

Αντίστροφη μέτρηση για την εκδήλωση έμπνευσης Re-Paint Your Life στις 12 Νοεμβρίου, όπου ο Yiannis Michael θα μοιραστεί την σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Στροβόλου...

5 λόγοι γιατί να έχεις ένα μέντορα

Οι μέντορες είναι άνθρωποι που θα σε βοηθήσουν να βρεις τα μαθήματα μέσα από τις εμπειρίες σου και να τα χρησιμοποιήσεις για να πέτυχεις...