✆ (+357) 22527100

📧 [email protected]

Πως Τα Συναισθήματα Μας Επηρεάζουν Το Ανοσοποιητικό Σύστημα Και Την Υγεία Μας!

Νους υγιής εν σώματι υγιεί, ένα αρχαίο γνωμικό που λεγόταν και θα λέγεται. Ένα γνωμικό που είναι τόσο αληθινό και θα ισχύει όσο υπάρχει ο άνθρωπος. Τι σημαίνει όμως πραγματικά; Οι αρχαίοι  έλεγαν και εννοούσαν με αυτό το όμορφο ρητό ότι πρέπει «Να έχεις ένα υγιές πνεύμα μέσα σε ένα υγιές σώμα».

Το σώμα επηρεάζει το πνεύμα και το αντίθετο. Όταν έχουμε μια σωματική ασθένεια, ένα κρυολόγημα ή μια ίωση για παράδειγμα, τότε αμέσως βλέπουμε την διάθεση μας να αλλάζει αρνητικά και να μην νιώθουμε και τόσο καλά, να μην έχουμε όρεξη να ντυθούμε, να φάμε και να είμαστε αντικοινωνικοί.

Όταν νιώθουμε άγχος, πολλές φορές αισθανόμαστε το σώμα μας να πονά, την καρδιά μας να χτυπά γρήγορα και δυνατά, το στομάχι μας να δένεται κόμπο ή να πονάει ή ακόμα και να έχουμε πόνο στο στήθος μας. Επίσης, όταν έχουμε ένα πρόβλημα νιώθουμε μέσα μας θλίψη ή μελαγχολία και μια σωματική αδυναμία και χωρίς καθόλου ενέργεια. Πόσοι φίλοι , συγγενείς ή και γνωστοί μας νιώθουν σωματικά κάποια πράγματα και τρέχουν στους γιατρούς για διαγνώσεις και στο τέλος δεν υπάρχει κάποια παθολογική αιτία.

Μετά από πολλές ιατρικές εξετάσεις και αναλύσεις ο γιατρός τους ανακοινώνει ότι το θέμα είναι «ψυχοσωματικό» και ότι δεν υπάρχει κάτι παθολογικό πρόβλημα. Όλα τα σωματικά συμπτώματα και οι ενοχλήσεις τους οφείλονται σε ψυχολογικούς κυρίως λόγους όπως είναι το άγχος, το στρες, η ένταση. Το μυαλό επηρεάζει το σώμα μας, και είναι εξαιρετικά σημαντικό να φροντίζουμε το σώμα μας αλλά και να καλλιεργούμε το πνεύμα και την ψυχική μας υγεία.

Με σημαντικότερο τον ρόλο των συναισθημάτων του άγχους , του θυμού και της κατάθλιψης, διαβάζουμε αμέτρητες μελέτες που υποστηρίζουν την αλληλεπίδραση σε νευροβιολογικό επίπεδο του συναισθήματος και του ανοσοποιητικού συστήματος. Παρόλα αυτά, οι βιολογικοί μηχανισμοί με τους οποίους επιδρά το συναίσθημα στο σώμα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, για να κατανοηθεί πλήρως.

Τα υψηλά επίπεδα χρόνιου άγχους έχουν σχέση με την αύξηση της ευαισθησίας για φλεγμονώδεις νόσους ή δυσλειτουργία διαφορετικών στοιχείων του ανοσοποιητικού συστήματος που έχουν σχέση με στρεσσογόνους παράγοντες.

Πώς όμως κάποιος μπορεί να φροντίσει το σώμα του; Ποιοί είναι αυτοί οι τρόποι που μας βοηθούν να έχουμε ένα υγιές σώμα;

  1. Είναι κοινώς πλέον αποδεκτό ότι «είμαστε ότι τρώμε» Η διατροφή είναι το νούμερο ένα για τη σωματική μας υγεία. Πολλές φορές τρώμε όχι από πραγματική πείνα δηλαδή μας διακατέχει μια συναισθηματική υπερφαγία η οποία προέρχεται από τον συναισθηματικό μας κόσμο.
  2. Επίσης πολύ σημαντική είναι η σωματική άσκηση. Το σώμα μας είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο που πρέπει να κινείται για να νιώθει καλά. Η σωματική άσκηση παράγει ενδορφίνες και μειώνει την κορτιζόλη η οποία είναι η ορμόνη του άγχους.
  3. Ο πολύτιμος ύπνος. Ο ύπνος και ιδιαίτερα ο νυχτερινός ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωματική και ψυχολογική μας υγεία, με μέσο όρα 7-8 ώρες το βράδυ και με αυτό τον τρόπο ξεκουράζεται το σώμα αλλά και το μυαλό.
  4. Νοητική εκγύμναση. Ο άνθρωπος χρειάζεται να αλληλεπιδρά με τους γύρω του, να συναναστρέφεται μαζί τους, να κοινωνικοποιείται. Η συζήτηση, ο διάλογος και η δημιουργικότητα. Ο καθένας μας χρειάζεται και θέλει να νιώθει ότι δημιουργεί και ότι προσφέρει και έτσι να νιώθει σημαντικός και ότι αξίζει.
  5. Απελευθερώστε τα καταπιεσμένα συναισθήματα. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να μην αφήνουμε τα συναισθήματα να μεγαλώνουν μέσα μας. Ο θυμός, το άγχος, ο πόνος, η θλίψη, η ζήλια και γενικά όλα αυτά τα «αρνητικά» συναισθήματα όταν δεν εκφράζονται προσθέτονται το ένα πάνω στο άλλο και μας φθείρουν και μας ταλαιπωρούν συναισθηματικά και σωματικά.

Ψυχή και σώμα είναι ένα και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Ας προσέξουμε και να φροντίζουμε και τα δύο αυτά κομμάτια του εαυτού μας.  Όταν είμαστε υγιείς πνευματικά τότε είμαστε και σωματικά υγιείς και οδεύουμε προς την μακροζωία.

Με αγάπη,
Γιάννης

More from the blog

Η Δύναμη Της Αυτοσυμπόνοιας!

Όλοι χρειαζόμαστε μια γενναία δόση αυτοεκτίμησης προκειμένου να πορευτούμε αλώβητοι στη ζωή μας, ιδίως στους δύσκολους καιρούς. Η αυτοεκτίμηση μας δεν χρειάζεται να εξαρτάται...

Οραματιστείτε Για Να Αποκτήσετε Ότι Επιθυμείτε!

Όπως είπε ο Walt Disney, «Εάν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς να το κάνεις». Ο οραματισμός ή η δημιουργία συναρπαστικών εικόνων με τον νου, ίσως...

Πως Να Προστατευτείτε Από Την Κακογλωσσία Και Το Κουτσομπολιό!

Δυστυχώς στην καθημερινότητα μας συναντούμε πολύ συχνά τις τρεις λέξεις που είναι η κατινιά, το κουτσομπολιό και η κακογλωσσιά και μας κάνουν να βιώνουμε αρνητικές καταστάσεις και...

Συναισθηματική Ελευθερία Στις Σχέσεις Μας

Ο κάθε άνθρωπος όσο ερωτευμένος και αν αισθάνεται, πρέπει να δίνει στον άλλο την ελευθερία να είναι ο εαυτός του. Τα τελευταία 12 χρόνια...